top of page
Dogs with Dog Walker

WAAKHONDEN

Theater maken vanaf 15 jaar

Waakhonden is een jeugdtheateropleiding speciaal voor jongeren vanaf 15 jaar. 

In 10 zondagnamiddagen gaan we aan de slag met verschillende thema's en dramatische situaties. We werken aan zelfontplooiing, artistieke expressie, spelplezier en theatrale vaardigheden zoals acteren, stemgebruik en dramatische inzicht. Als dat allemaal te serieus klinkt, wees niet bang; Waakhonden is vooral leuk, gezellig en je steekt er ook nog wat van op!

Waakhonden is een uniek concept, dat je kan zien als volledige opleiding of als losse masterclasses. Kun je een aantal lessen niet, of vind je maar een paar onderwerpen interessant? Dan kun je altijd per les inschrijven. Ben je een echt podiumbeest? Dan ga je natuurlijk voor alle lessen!

Aan het einde van elke les is er een toonmoment van 30 minuten om te laten zien waaraan we hebben gewerkt die dag. 

Waakhonden (+15 jaar): About

LESOVERZICHT 2020 - 2021

#NOFILTER
SPELVAARDIGHEID EN AUTHENITCITEIT

Zondag 9 augustus 2020
13:30 - 18:30

In deze kennismakingsles onderzoeken we de grenzen van onze spelvaardigheid en de realiteit. Via de basisvaardigheden van drama kijken we naar onszelf en de wereld en maken we een mini-voorstelling waarin realiteit en theatraliteit door elkaar lopen. Naast een acteer- en woordcoaching, krijg je in deze les ook een stevige basis theatermaken mee, om samen of alleen jouw theatrale stem te laten horen.

THEATER VANUIT HET NIETS
IMPROVISATIE ALS WERKMETHODE

Zondag 6 september 2020
13:30 - 18:30

Zomaar toneelspelen zonder zelfs maar iets voor te bereiden. Vaak blijft het bij improvisatie bij een grappige oefening, maar met improvisatie kan je ook prachtige dingen maken die gevoelig en breekbaar zijn. In deze les gaan we zonder voorbereiding de vloer op om te zien wat er komt... En wat er komt is prachtig!

ALS DE WERELD DRAAIT, DRAAI IK MEE
BEWEGINGSTHEATER

Zondag 4 oktober 2020
13:30 - 18:30

"We staan en wachten tot er iets gebeurd."
Theater maken is niet alleen maar staan en praten. Met betekenisvolle beweging is soms meer te vertellen dan met een lange monoloog. Deze les gaat over het belang van het lichaam in theater en focust op het maken van betekenis. We werken aan proxemiek en kinesferisch vertellen. Een les waarin niemand stil kan blijven zitten (of juist wel!)!

DE (GRAF)BLOEMEN EN BIJTJES
LIEFDE EN DRAMA

Zondag 8 november 2020
13:30 - 18:30

Liefde en verdriet; het zijn de twee grote thema's die ons in het theater al millennia lang bezig houden. In deze les gaan we op zoek naar hoe emoties onze waarneming sturen, hoe we liefde en drama kunnen laten voelen bij een publiek en wat intimiteit betekend op een theatervloer. Een warme les vol liefde en emoties.

MUSIC WAS MY FIRST LOVE

MUZIEKTHEATER

Zondag 13 december 2020
13:30 - 18:30

Als je het niet kan zeggen, moet je het misschien zingen. Muziek, in alle vormen, is een geweldig element van theater. In deze les gaan we opzoek naar de rol van muziek in theater. We onderzoeken speelgenres, sfeersetting en de rol van geluid, muziek en stilte in scènes. Met nieuwe en bestaande muziek, maken we nieuwe muziek en liedjes en werken we aan scènes uit oude en nieuwe voorstellingen.

SCHREEUWSTORM

MONOLOGEN 

Zondag 10 januari 2021
13:30 - 18:30

Hoe zorg je ervoor dat wat je te zeggen hebt op het toneel ook daadwerkelijk overkomt als jouw woorden? In deze les combineren we veel van de vaardigheden van de vorige lessen en gaan we aan de slag met zelfgeschreven monologen en bekend werk uit de literatuurgeschiedenis om te laten zien hoe we, met enkel de woorden van een ander,  toch iets heel persoonlijk kan maken. De enige vraag is of je er gaat zijn, of niet gaat zijn.

SCHETSEN OP DE MUREN

THEATERREGIE

Zondag 7 februari 2021
13:30 - 18:30

"Ik zal het meisje zijn."
Een verhaal vertellen is nog niet zo makkelijk. Mensen vertellen wat ze moeten doen om jouw visie zo goed mogelijk te vertalen naar het podium is moeilijker dan je denkt. Maar geen nood! In deze les geven we je alle tools om zelf aan de slag te gaan als theatermaker en regisseur. We werken op basis van improvisatie en met bestaande teksten rond dramaturgie, sceneregie en scenografie. Aan het eind van deze les, word er zeker naar je geluisterd!

WAAR EEN WIL IS, IS THEATER
THEATRALE INSPIRATIE

Zondag 7 maart 2021
13:30 - 18:30

Inspiratie is geen heilige, ongrijpbare kracht die soms midden in de nacht overvalt. Inspiratie is een manier van kijken en luisteren. In deze les leer je hoe je je inspiratie aan het werk kan zetten om zo tot mooie en nieuwe inzichten te komen. Daarbij zoomen we in op wat jij nodig hebt om geïnspireerd te raken en kijken we wat er in jouw hoofd omgaat. Een persoonlijke en unieke les.

MAAR, ONDERTUSSEN...

LIVENESS EN GELIJKTIJDIGHEID

Zondag 18 april 2021

13:30 - 18:30

Hoewel je theater zonder licht, geluid en publiek kan maken, is theater dat niet live is haast onmogelijk. In deze les spelen we met en rond het gegeven van tijd. Hoe gaan we in het theater om met tijd en hoe lang of kort moet iets duren voor een publiek jou begrijpt. Een bijzonder relevant en hedendaags thema, waar veel professionele theatergezelschappen mee werken.

WE WAREN JONG EN DE WERELD WAS VAN ONS
THEATER MAKEN OP LOCATIE

Zondag 2 mei 2021
13:30 - 18:30

Theater hoort niet alleen in een zaal thuis, theater kan overal plaatsvinden. Soms is een locatie even inspirerend als een stuk muziek of een pakende dialoog. In de laatste les van het jaar trekken we erop uit om samen op zoek te gaan naar nieuwe, theatrale oorden, om daar theater te gaan maken. Als je hier theater kan maken, dan kun je het overal!

LET OP: Deze les zal op een andere locatie doorgaan, die later pas bekend gemaakt word! 

Waakhonden (+15 jaar): List

PRAKTISCH OVERZICHT

WAT?

- 10 lessen op zondagnamiddag van elk 5 uur
- Verschillende thema's op verschillende dagen

WIE?

- Voor jongeren vanaf 15 jaar
- Geen voorkennis vereist

WAAR?

Kunstencentrum Kaleidoscoop
Molenstraat 50
2640 Mortsel

KOSTEN:

Alle lessen:                € 180,00
Per individuele les:    € 22,00

Waakhonden (+15 jaar): FAQ
bottom of page